Jak przekazywać dania w restauracji na diecie? Jeżeli jesteśmy na diecie, często robi się nam, że życie na mieście jest trudne. Rodzinny obiad w restauracji łączy się z potrzebą rozpoczynania zdrowego odżywiania na nowo, a biznesowa kolacja z ciężkostrawnymi potrawami. Dobrze nie musi oczywiście być. Wystarczy, że będziemy wynosić na wycieczce kilka zasad, które sprawią, że z jakiegoś spotkania z partnerem czy rodziną wyjdziemy z naturalnym żołądkiem i ciepłym sumieniem. Jak wtedy jeść zdrowo w restauracji? Na co zwrócić uwagę, przeglądając menu?
Jak przekazywać dania w restauracji na diecie?
Umieść na jedzenia z warzywami
Niezależnie z tego albo się odchudzamy, czy mamy zalecenie spożywania lekkostrawnych potraw, warzywa są podstawą każdej wielkiej, zbilansowanej diety także nie powinniśmy ich unikać. Według obecnych zaleceń dotyczących odżywiania powinny one obejmować aż 50% talerza.
Dlatego wyróżniając się na obiad z grupą lub ze bliskimi do restauracji, zamawiajmy przede wszystkim dania drogie w warzywa. W menu lokali gastronomicznych najczęściej przyjmują one cecha surówek oraz miksu warzyw przygotowywanych na parze bądź w wodzie (przeważnie stanowi zatem marchewka z różyczkami brokuła i kalafiora). Jeśli przyjmujemy się na surówki, warto zwrócić uwagę, czyli nie są one zagęszczone, np. sosem majonezowym. Pamiętajmy, że to nazywa dodatkowe kalorie.
Do warzyw zaliczamy także owiane złą sławą ziemniaki. Nie powinniśmy bać się, że spożywając je, przytyjemy, ponieważ o ile nie będą one tłuczone z masłem lub polane sosem, o tyle nie będą tworzyć wysokokalorycznego dania obiadowego.
W ramach kolacji pełnej warzyw możemy wybrać zupy krem. Jednak zamawiajmy te, które nie są zabielaną tłustą śmietaną.
Unikaj dań tłustych i smażonych
Obróbka termiczna dań to dodatkowa sprawa, na którą należy zwrócić uwagę, gdy ciągniemy się na obiad lub kolację do restauracji. Jaki styl przygotowania dań stanowi najbardziej bliski osobom pytającym o dzienny bilans kaloryczny? Najlepiej, gdy będą zatem potrawy:
grillowane,
gotowane w wodzie albo na parze,
duszone,
pieczone.
Na obiad wybierz dania z wyników pełnoziarnistych
Istniejąc na diecie, powinniśmy ograniczyć spożywanie produktów wysoko przetworzonych i zbudować na żywność pełnoziarnistą. Zamawiając obiad w domu gastronomicznym, wybierzmy brązowy makaron zamiast białego, do warzyw i ciała poprośmy o kaszę lub ryż zamiast puree z ziemniaków z mlekiem i masłem.
Przede wszystkim powinniśmy unikać dążenia do domów z fast foodami. Co skoro nie możemy z nich ulec? Spróbujmy poszukać restauracji, które sprzedają w bliskim menu ich zdrowsze wersje. Możemy zjeść np. pizzę na drobnym, pełnoziarnistym cieście z małą liczbą sera, warzywami i słabym mięsem czy hamburgera z grillowanym kurczakiem.
Menu z chudym ciałem oraz rybami
Zamawiając w restauracji, starajmy się wybierać dania przygotowane z małego mięsa, jak drób, cielęcina czy wołowina, a z małych ryb, np. z dorsza, sandacza czy flądry. Na chwila diety podczas biznesowych kolacji czy rozwiązań ze bliskimi warto zwolnić z potraw złożonych z kiełbas, wieprzowiny, problemów i ciężkich ryb – łososia, halibuta czy makreli.
Bierz na znaczne napoje
Pułapką na diecie mogą stanowić słodzone i gazowane napoje. Najlepszym wyjściem jest woda, jeżeli a nie cierpimy na nią ochoty, wybierzmy soki, np. jabłkowy lub pomarańczowy, które nie zawierają cukru.
Trzymanie diety ułatwi wybór restauracji
Jedzenie zgodnie z wybraną dietą jest niewątpliwie lepsze, kiedy zamawiamy w naszej nam restauracji, w menu której oglądają się dania odpowiadające swym wymaganiom. Nie muszą zatem stanowić lokale gastronomiczne serwujące jedynie potrawy w grupy fit. W wielu miejscach, które oferują tradycyjne dania, zamówimy zupy, obiady pieczone czy gotowane.
Wybór dobrej restauracji np. w Gdańsku, czy innym większym mieście, będzie niewątpliwie łatwiejszy ze powodu na liczną część lokali. Jeśli jesteście w Trójmieście, wartą przyczyny jest restauracja Zacisze w Gdańsku Łostowicach. W menu Zacisza znajdziemy odpowiedniejsze dania, jak rosół, makaron z warzywami czy pstrąg z miksem sałat.
Nie zaszkodzi i lekkie podsmażenie, ale jeżeli chce nam na lekkich i niskotłuszczowych daniach, lepiej zbudować na nowe środki obróbki, które dają uzyskanie potraw równie smacznych, jak przy smażeniu.
Na pewno powinniśmy unikać dań obiadowych smażonych na dalekim oleju, są to m.in. frytki, ciasteczka krabowe, krążki cebulowe, panierowane kurczaki.
Pilnuj wielkości porcji
Ważną zasadą, której powinniśmy się trzymać, zamawiając w restauracji, jest pilnowanie ilości jedzenia, jaką spożywamy. Prawo istnieje taka, że z dobrego jedzenia jeszcze możemy przybrać na wartości. Istniejąc na diecie odchudzającej, porzucenie wysokoprzetworzonej żywności jest ważne ze powodu na to, że nie otacza ona zalety wartościowych a po jej zjedzeniu szybko kształtujemy się głodni, i w konsekwencji jemy wysoce niż potrzebujemy.
Zatem zanim zamówimy kolejną porcję, odczekajmy chwilę, bo że jesteśmy obecnie najedzeni oraz toż polskie oczy i rozbudzone kubki smakowe potrzebują więcej, i nie nasz żołądek.
Myśl o zbilansowaną, odpowiednią dietę
Obfite rodzinne obiady czy biznesowe kolacje nie zawsze ułatwiają trzymanie diety, ale wystarczy, że będziemy wynosić na pomocy opisane zasady. Jeżeli ich dbamy, nie musimy martwić o dodatkowe kalorie. Pamiętajmy też, że najistotniejszy jest umiar także nie zawsze warto na miarę odmawiać sobie kawałka ulubionego ciasta.
zobacz również Jak wybierać dania w restauracji na diecie?